
Duygusal Yeme Davranışı
Beslenme anne karnında başlayıp, yaşamın sonlanmasına kadar geçen süreçte yaşamın bir parçasıdır. Bireylerin yemek yeme davranışını birçok faktör etkilemekte ve bunların başında duygusal durumlar yer almaktadır.
Bireylerde oluşan duygusal sıkıntılara tepki olarak besin alımında oluşan değişimler söz konusudur.
Bu durum “duygusal yeme davranışı” ola rak adlandırılmaktadır. Birçok birey sadece beslenme ve açlık hissettiği için değil, aynı zamanda zevk almak ve olumsuz duyguları hafifletmek için yemek yemektedirler. Olumsuz duygularının baskılanması ve olumlu ruh halini yükseltmek için daha fazla yemek yedikleri ve bu davranışı sürekli bir alışkanlık haline getirdikleri gözlenmektedir.
Duygusal yemenin sağlık üzerinde önemli psikolojik ve fiziksel etkileri vardır. Duygusal yeme artan vücut ağırlığı, yeme bozuklukları ve depresyon ile ilgilidir. Duygusal yeme davranışı genel olarak obez ve fazla kilolu bireylerde görülse de bu durum her zaman geçerli değildir. Normal vücut ağırlığına sahip, zayıf bireylerde de duygusal yeme söz konusu olabilmektedir.
Kadınlarda stres, endişe, gerginlik ve kaygı durumlarında duygusal yemenin daha fazla olduğu belirtilmiştir. Yüksek enerji ve yüksek yağ içeren besinlerin daha fazla tüketilmesine yol açmaktadır.
Kendinizi buzdolabının önünde bulduysanız ya da abur cubur paketleriniz sizi çağırıyorsa o an kendinize odaklanın. Derin bir nefes alın ve farklı bir karar verme şansınız olsun.
KAYNAKÇA
- Taş, E., & Kabaran, S. (2020). Sezgisel Yeme, Duygusal Yeme ve Depresyon: Antropometrik Ölçümler Üzerinde Etkileri Var Mı. Sağlık ve Toplum, 20, 127-139.
- Field AE, Cook NR,Gillman MW. Weight status in childhood as a predictor of becoming overweight or hypertensive in early adulthood. Obes Res 2005;13(1):163-169.